Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julia Rosén från Bollnäs berätta vad arbetsträningen betytt för hennes liv. Foto: Jan Peter Eriksson/SVT

Arbetsträning i Bollnäs – ska hjälpa långtidsarbetslösa vidare

Publicerad

I Bollnäs har kommunen och Föreningsalliansen, med stöd från regionen, gjort en satsning för att hjälpa personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden. Just nu deltar tolv personer som alla har gemensamt att de under lång tid haft försörjningsstöd. Genom projektet hoppas man kunna hjälpa deltagarna att komma vidare.

När SVT besöker Fritidsbanken i Bollnäs laddas det för fullt inför rusningen när vintersäsongens utlåning av sportutrustning drar igång på allvar. Personalen som arbetar här deltar i ett projekt där socialtjänsten i Bollnäs och Föreningsalliansen samverkar. Och tanken är att hjälpa personer med långvarigt försörjningsstöd att komma vidare.  

– Jag trivs här. Det ger mig en meningsfull vardag i stället för att bli sittandes hemma, säger Julia Rosén som planerar att söka till folkhögskola för att läsa in gymnasiet.

Första gruppen snart färdig

Under projekttiden kommer två kullar per år att tas in och i mitten av december slutar den första gruppen på tolv personer efter att ha deltagit i projektet under fyra månader.

– Jag ska söka jobb. Jag kan till exempel jobba på Biltema för det ser lite ut som den här platsen, säger Najib Farah som tycker om att arbeta praktiskt med sina händer.

I klippet gör vi ett besök på Fritidsbanken i Bollnäs och pratar med deltagare och ledare i projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.