Årets julbock i Gävle står kvar och kan slå rekord Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Årets julbock i Gävle står kvar och kan slå rekord

Publicerad

Visserligen bidrar vädret inte med så mycket julstämning i år men för tredje julaftonen i rad står Gävlebocken orörd på julaftonen. Och om den överlever resterande juldagar kommer den att att bli historisk som den första som klarat sig oskadd tre år i rad.

Det har enligt Visit Gävles hemsida hänt två gånger tidigare att Gävles julbock klarat tre raka julaftnar utan skador, senast 1993-1995. Den gången brann den dock på juldagsmorgonen. 1969 brann den på nyårsaftonen efter att ha klarat sig tre julaftnar i rad. 

Kan slå rekord

Även under åren 2006-2008 klarade sig bocken över julaftonen tre gånger, men hade 2006 blivit utsatt för en pyromanattack med brännskador i ett av benen som följd. Den gången brann bocken 27:e december. Så om den håller sabotörerna stången kan årets bock bli historisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet