Arizona Chemical frias efter oljeläckan

Uppdaterad
Publicerad

Arizona Chemical frias efter det stora oljeutsläppet i Söderhamns skärgård för snart tre år sedan.

Arizona Chemical i Söderhamn friades på fredagen för anklagelserna om miljöbrott. Hudiksvalls tingsrätt anser inte att bolaget uppsåtligen eller av oaktsamhet gjort sig skyldig när en cistern sprang läck och 800 000 liter råtallolja rann ut i Söderhamns skärgård.

I domen framgår det att det inte finns tillräckligt med bevis för att slå fast att Arizona Chemical på något sätt gjort fel eller att bolaget låtit bli att vidta nödvändiga åtgärder så som en skyddsvall och larmsystem för att förhindra olyckan.

Åklagaren besviken

Åklagaren Christer B Jarlås är besviken på tingsrättens beslut och tycker att man har missat väsentliga delar i det tillstånd Arizona Chemical hade av förvaringen av råtalloljan. Han menar att företaget uppgett felaktiga uppgifter när man sökt tillståndet.

– Hade företaget uppgett att det här var en produkt som var lättflytande och svårsanerad så hade kraven från tillståndsgivaren sett helt annorlunda ut och det har tingsrätten på något märkligt sätt helt glömt bort vid sin prövning trots att jag sa det flera gånger under rättegången, säger han.

Vd:n lättad efter domen

Arizona Chemicals vd i Sandarne är lättad över tingsrättens dom.

– Det har varit en lång och utdragen process och jag är glad över att tingsrätten har förstått att det här var en ren olycka, den första i sitt slag som man inte kunde förutse. Med den erfarenhet vi nu har kommer vi i fortsättningen självklart ha skyddsvallar och nivåmätare för att det inte ska hända igen, säger han.

Åklagaren kommer att överklaga domen till Hovrätten.

– Det här är en sådan stor och miljlöpåverkande händelse så det vore fel av mig som miljöåklagare att vara den som själv skulle ta beslutet att det här inte skulle prövas så det är väl snarare en slags skyldighet som jag har, med tanke på omfattning på de skador som varit, att det prövas så långt det går i domstolsväsendet.

Sanering för 85 miljoner

800.000 liter råtallolja läckte ut i havet i Söderhamns skärgård från en cistern i Sandarne – och än i dag pågår saneringsarbetet.

Saneringsarbetet har kostat över hundra miljoner kronor. Enbart kommunen hade i början av oktober fakturerat Arizona Chemical nästan 85 miljoner kronor för saneringen.

Yrkade på rekordbot

Åklagaren menade under rättegången att företaget inte gjort tillräckligt för att förhindra utsläppet – och ville att Arizona Chemical skulle betala en rekordhög företagsbot på 5,5 miljoner kronor för miljöbrott.

Arizona Chemical har tidigare varit i rätten för ett utsläpp av råtallolja i Söderhamn 2008. Då rann 300 liter råtallolja ut i havet. Tingsrätten dömde bolaget till att betala en företagsbot på 60.000 kronor för miljöbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet