Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på Gävle bruk och hör mer om IGEday i klippet. Foto: Rikard Berglin/ SVT

Tjejer och icke-binära lockas till ingenjörsyrket på Gävle bruk

Uppdaterad
Publicerad

Trippelt så många män som kvinnor arbetar som ingenjörer inom industrin i landet. För att locka fler kvinnor till yrket bjöd Gävle bruk in unga tjejer och icke-binära till en teknikdag på fredagen., som är IGE-day, ”Introduce a girl to engineering day”.

– Jag har valt teknik på gymnasiet, så jag vill se chanserna jag har efteråt, säger femtonåriga Melissa Kapsjö om varför hon ville komma på teknikdagen.

Vill du bli ingenjör?

– Jag gillar matte och problemlösning så det är en stor chans att jag blir ingenjör i slutändan – så ja.

Minoritet på marknaden

Tjejer och icke-binära mellan 13 och 19 år var välkomna när företaget slog upp grindarna. Väl inne började dagen med en rundvandring på bruket och därefter hölls en workshop.

– Kvinnorna är en minoritet på den här marknaden, det behövs fler så att det blir jämt, säger Alice Brinkhagen, rekryteringspartner.

– Alla tillför på sitt sätt, men vi ser mångfald överlag som viktigt.

Civilingenjörsyrken inom logistik och produktionsplanering*:

Män: 4344 stycken.

Kvinnor: 2239 stycken.

Ingenjörer och tekniker inom industri, logistik och produktionsplanering*:

Män: 6194 stycken.

Kvinnor: 2139 stycken.

Källa: Siffrorna baseras på SCB:s senaste statistik (2021) och innefattar anställda mellan 16 och 64 år samt arbetsställts sektortillhörighet, kön och år.

* Skillnaden på en ingenjör och en civilingenjör är utbildningsnivån. Ingenjörer går en treårig högskoleutbildning medan civilingenjörer studerar på universitetsnivå i fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.