Åsa Lindestam, S, blev vald till förste vice talman i Sveriges riksdag. Foto: Henrik Montgomery / TT

Åsa Lindestam efter omröstningen: ”Det var ingen överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Åsa Lindestam från Söderhamn utsågs idag till första vice talman i Sveriges riksdag.

Det blev som väntat moderaten Andreas Norlén som blir ny talman med 203 röster mot Åsa Lindestams 145 röster. Åsa Lindestam blir första vice talman, men trots ett väntat resultat såg hon spänd ut under talmansomröstningen.

Trodde du på en möjlighet att bli talman trots “förhandstipsen”?

Val 2018 – #dinröst

– Nej, jag trodde att det skulle bli som det blev, jag är jätte glad för det. Jag tycker att det ska bli ett jätte spännande uppdrag och se vad jag kan göra i den rollen och byta arbetsuppgifter i riksdagen.

”Förstod att det skulle bli så”

Vad kände du direkt efteråt? Var du besviken? 

– Nej, alltså när jag fick den första flashen som var i lördags så förstod jag att det skulle bli så. Jag hörde att Sverigedemokraterna skulle stötta det näst största partiet, de brukar stå för det de säger och jag förväntar mig det då.

Så det var ingen överraskning?

– Nej, det var det absolut inte.

Ser fram emot en stor utmaning

Nu blir du ändå förste vice talman, hur ser du på det nya uppdraget?

– Det ska bli jättespännande, jag har redan varit och hälsat på personalen som jag ska jobba med och de var också glada. Det känns som en stor utmaning, och något jag själv kan påverka, vad jag gör av den rollen. Det ligger i rollen att både ta emot grupper och personer i riksdagen och resa utomlands och i Sverige. Jag tycker om att träffa människor så det ser jag verkligen fram emot.

Åsa Lindestam säger att hon i nuläget kommer att jobba för jämställdhet och demokrati, frågor som hon själv tycker är viktiga.

– I nuläget är det de frågorna jag tänker att jag kommer att kunna göra mycket av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet