Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare vid Region Gävleborg, säger att symptomen är förväntade. Foto: Anders Sundin/SVT

Astra Zenecas vaccin pausas – så drabbas Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade Folkhälsomyndigheten om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Detta som en försiktighetsåtgärd i väntan på att Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar ska bli klar.

Region Gävleborg kommer att följa rekommendationen och pausar vaccinationer med Astra Zenecas vaccin med omedelbar verkan.

– Det är hälften av vaccinet som försvinner, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare Region Gävleborg.

Följande vaccinationsplatser kommer dock att fortsätta vaccinera med ett annat vaccin under tisdagen:

  • Högskolan Gävle 
  • Ljusdal hälsocentral 
  • Bollnäs kulturhuset 
  • Familjeläkarjouren i Söderhamn 
  • Hälsopartner i Sandviken

Det är dock oklart hur Folkhälsomyndighetens rekommendation kommer att påverka vaccinationen i Gävleborg långsiktigt. Under tisdagsmorgonen har även tidsbokningen för vaccinationer vid 1177 varit tillfälligt stängd på grund av Folkhälsomyndighetens beslut.

I Sveriges Radio P1 Morgon svarade vaccinsamordnare Richard Bergström på frågan vad man ska tänka om man fått astravaccinet.

– Prata med din läkare om du är orolig och var vaksam på symptom som blåmärken, då kan man höra av sig till sin läkare. Det finns information på 1177 om biverkningarna av vacciner, säger han.

Hör Gävleborgs vaccinsamordnare om vaccinstoppet i videoklippet högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet