Hör Gävleborgs vaccinsamordnare: ”Den glada nyheter försvann fort”. Foto: SVT

Efter vaccinavbrottet – tidbokningen för 70-79 åringar stängd

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen den 16 mars öppnade Region Gävleborg upp för personer 70-79 år att kunna boka tid för vaccination mot covid-19. Även personer från tidigare prioriterade grupper kommer kunna fortsätta att boka tid. Nästan samtidigt kom beskedet att tills vidare pausa användningen av Astra Zenecas vaccin.

Fram tills nu har vaccinbokningen i Gävleborg varit öppen för personer med hemtjänst, hemsjukvård för äldre och för dem som de bor tillsammans med, samt personer över 80 år. 

– Nu när personer från 70 år välkomnas till vaccination breddas insatsen för att ge skydd till personer som har högre risk än andra att bli sjuka eller dö i covid-19, sa hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S). 

Coronaviruset i Gävleborg

Vaccination av vårdpersonal har dock, på grund av det minskade tillflödet av vaccin, pausats tills vidare i förmån för de äldre.

Under tisdagsmorgonen valde Folkhälsomyndigheten att pausa Astra Zenecas vaccin. Efter det valde Region Gävleborg att stänga tidbokningen för 70-79 åringar.

– Den glada nyheten försvann fort, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare Region Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet