Åtal för överfallet på förre Brynässpelaren Daniel Paille

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Joakim Johansson har väckt åtal för misshandel mot hockeyspelaren Thomas Larkin efter en regelvidrig tackling mot Brynässpelaren Daniel Paille den 7 november 2017.

Det var under en match i Champions Hockey League (CHL) mellan Brynäs och Adler Mannheim i Gavlerinken, Gävle, som händelsen inträffade. Daniel Paille har lämnat Brynäs och ännu inte återkommit till spel efter skadorna han fick av tacklingen.

− Den åtalade spelaren har i hög fart tacklat målsäganden. Pucken har inte befunnit sig där tacklingen skett och målsäganden har inte kunnat förutse vad som skulle hända.

– Det är fråga om ett kraftfullt våld som sker utanför spelets ramar och utan någon bäring på spelet. Målsäganden fick förutom smärta och blåmärke även en hjärnskakning som hållit honom borta från ishockey. Den åtalade gjorde inte någon ansats för att undvika tacklingen och innan kollisionsögonblicket lyfte han sin klubba. Jag bedömer därför att den åtalade utfört gärningen uppsåtligen, säger kammaråklagare Joakim Johansson. 

Högsta domstolen

Högsta domstolen har nyligen avgjort ett liknande mål som ska tjäna som vägledning för hur våldshandlingar under organiserad idrottsutövning ska bedömas rättsligt. Handlingar som sker inom spelets ramar anses som tillåtna. Ett uppsåtligt orsakande av allvarlig skada kan däremot aldrig anses ligga inom spelets ramar och i sådana fall kan åtal för misshandel väckas.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.