Åtta av tio kommuner i länet väljer bort hbtqi-certifiering

Uppdaterad
Publicerad

Av länets tio kommuner är det bara två som valt att hbtqi-certifiera delar av sin verksamhet. Gävle och Söderhamn. Övriga åtta anser sig inte behöva köpa tjänsten av RFSL.

Vi har tidigare berättat att Region Gävleborg hbtqi-certifierat sina verksamheter till en kostnad av 2,1 miljoner kronor. Något som bland annat Gävles Prideas mbassadör Lars-Åke Wilhelmsson ifrågatte och menade att det borde ingå i deras likbehandlingspolicy.

Vi har nu kollat hur det ser ut i Gävleborgs tio  kommuner, åtta väljer att inte hbtqi-certifiera över huvud taget, Söderhamn har betalat 130 000 och Gävle kommun har köpte tjänsten av RFSL för nästan 950 000, men överväger nu att själva utföra likabehandlingsarbetet.

– Vi tror att vi kan få ut mer värde för pengarna med en intern utbildning som inkluderar alla diskrimineringsgrunder, säger Gävle kommuns kommunalråd Jörgen Edsvik (S).

– Certifieringen är ganska dyr och man måste inte alltid certifiera ett arbete för att det ska bli bra, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall  som är en av kommunerna som inte anser sig behöva köpa tjänsten.

Att certifiera 50 personer kostar 250 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.