RFSL: ”Det handlar om mer än att vara snäll och tolerant”

Publicerad

Region Gävleborg har valt att hbtqi-certifiera sin personal via RFSL för hittills mer än 2 miljoner kronor. RFSL:s verksamhetsansvarig Pär Viktorsson Harrby menar att den här typen av satsningar är viktiga och att RFSL:s personals egna erfarenhet är en stor tillgång när certifieringarna genomförs.

Hör RFSL: verksamhetsansvariga Pär Viktorsson Harrby i klippet ovan.

Hbtqi-certifikat

RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Det grundades 1950, har 7 000 medlemmar och 36 avdelningar över landet.

Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

RFSL erbjuder en utbildning i arbetsmiljö och bemötande ur ett hbtqi-perspektiv. Efter genomförd utbildning får kunden ett hbtqi-certifikat.

Utbildningen genomförs i grupper om max 25 personer:

1-10 personer: 50 000 kr

10-15 personer: 75 000 kr

15-25 personer: 125 000 kr

Hbtqi:

Homosexuell är en person som blir attraherad av eller kär i personer av samma kön. 

Bisexuell är en person som blir attraherad av eller kär i en person oavsett om denna är man eller kvinna. 

Transperson är ett samlingsnamn för olika könsidentiteter. En som definierar sig som transperson kan, oavsett biologiskt eller juridiskt kön, uppfatta sig som man, kvinna, både man och kvinna eller inte identifiera sig som något av detta. Transpersoner kan liksom andra vara homosexuella, bisexuella eller heterosexuella.

Queer har flera olika betydelser. Det kan användas som en identitet och då stå för en önskan att slippa identifiera sig och en önskan att ifrågasätta könsnormer. Queer är även ett begrepp som kan beskriva ett kritiskt förhållningssätt till normer och då både handla om kön och sexuell läggning.

Intersexperson eller intersexualitet syftar till personer som har en intersexvariation. Intersexvariation beskriver ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könsskörtlarna eller könsorganens utveckling inte är typiskt. Intersex kan en person välja att kalla sig och kan vara kvinna, man eller ickebinär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.