Åtta Gävlebor med kopplingar till radikal islamism har skulder på cirka 3,4 miljoner till Kronofogden. Foto: TT

Åtta Gävlebor med miljonskulder på lista över radikala islamister

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 180 personer som har pekats ut som radikala islamister har hamnat hos Kronofogden med skulder på sammanlagt 65 miljoner kronor, varav hälften till stat och kommuner. Det kan Nyhetsbyrån Siren avslöja efter en granskning av personernas skuldsaldon hos myndigheten. Åtta av dem är Gävlebor med totala skulder till Kronofogden på 3,4 miljoner kronor.

– Det är klart att det är problematiskt, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE), till Nyhetsbyrån Siren.

– Många som sympatiserar med extremistiska idéer är personer som vill ha en annan samhällsordning, och som kanske inte vill vara en del av det gemensamma. Om man inte vill vara en del av det gemensamma, men ändå tar samhällets resurser i anspråk och dessutom inte gör rätt för sig efteråt, då blir den tanken väldigt märklig, fortsätter han.

De åtta Gävleborna har en total skuld till Kronofogden på cirka 3,4 miljoner kronor, räknar man enbart allmänna mål så har de skulder på sammanlagt 1,6 miljoner. En har också skulder till CSN på 234 421 kronor.

32 miljoner kronor

Nyhetsbyrån Sirens granskning, gjord i samarbete med Acta Publica, baseras på ett material bestående av cirka 550 personer som olika grenar av Polisen har konstaterat har kopplingar till radikal islamism. 

Av skulderna hos Kronofogden, i januari i år, gäller cirka 32 miljoner kronor allmänna mål, det vill säga skulder till stat och kommun. Skuldbeloppet till enskilda fordringsägare är ungefär lika stort. 

Nyhetsbyrån Siren har även gått igenom skulderna hos Centrala studiestödsnämnden (CSN) vid samma tidpunkt. Ett hundratal av de granskade personerna har studieskulder på sammanlagt 12 miljoner kronor. Dessutom har studiebidrag för 2,3 miljoner kronor betalats ut till 57 personer sedan 2015.

”En viktig princip”

– När det gäller bidrag och stöd till organisationer, som sprider hatpropaganda eller uppmanar till våld, så är det inget som staten ska vara med och finansiera över huvud taget, säger Jonas Trolle. 

Men det är en annan sak med bidrag till enskilda individer. 

– Samma principer ska gälla för alla människor och eventuella åsikter kan inte diskvalificera någons rätt till bidrag. Det är en viktig princip som man inte kan tumma på, säger Jonas Trolle.

Kan neka studiemedel

De personer som har fått studiemedel har främst fått det för en rad olika utbildningar och kurser vid svenska universitet, men 41 personer har fått pengar för att studera vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien. Totalt har CSN finansierat deras studier med 2,9 miljoner kronor i studiebidrag mellan 2002 och 2018. 

Sedan 1 maj 2018 går det inte längre att få studiemedel från CSN för studier vid Medinauniversitetet, eftersom regeringen har ändrat regelverket efter en granskning som Dagens Nyheter gjorde 2017.

– CSN kan neka studiemedel till personer som vill studera utomlands, till exempel om utbildningen har icke-demokratiska värderingar eller om lärosätet endast antar studerande från ett visst kön, säger Henrik Strömberg Croné, utredare på CSN:s rättsavdelning. 

Även studiemedel till länder som UD avråder från att resa till nekas. 

– CSN godkänner exempelvis inte studier i Syrien, säger Henrik Strömberg Croné.

Total skuld till Kronofogden

Kön   Ort    Total skuld hos Kronofogden

Man  Gävle   491 858

Man  Gävle   481 867

Man  Gävle   460 375

Man  Gävle   432 609

Man  Gävle   417 198

Man  Gävle   407 532

Man  Gävle   379 734

Man  Gävle   368 830

Sammanställd skuld: 3 440 003 kronor

Källa: Kronofogden/Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.