De stora pengarna finns i friskolesektorn, visar granskningen som nyhetsbyrån Siren har gjort. Foto: SVT

Radikala islamister har gjort miljonaffärer med Bilaalförskolor i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren har ett 50-tal bolag och organisationer med utpekade radikala islamister i ledningen gjort mångmiljonaffärer med stat och kommuner i landet. Bland bolagen finns förskolekooperativet Bilaal i Gävle, Söderhamn och Umeå.

Det visar en granskning som nyhetsbyrån Siren har gjort, där man har kartlagt cirka 550 personer kopplade till radikal islamism. Totalt, i hela riket, rör det sig om affärer för en dryg miljard.

Under de senaste fem åren har Personalkooperativet Bilaal tagit emot drygt 33 miljoner kronor för förskolorna i Gävle och Söderhamn. Enligt Nyhetsbyråns Sirens siffror har Gävle kommun betalat ut 18 miljoner kronor och Söderhamn kommun har betalat ut nästan 15 miljoner kronor.

Tillstånden för förskolorna drogs in

Totalt har det gjorts affärer med Bilaalförskolorna för 75 miljoner kronor, då även Bilaals förskola i Umeå har tagit emot pengar från med Umeå kommun.

Extremister har tidigare kunnat kopplas till det fristående förskolekooperativet Bilaal. Förra året drog både Gävle och Söderhamns kommun in tillstånden för förskolorna.

I videon: Arkivmaterial från tidigare i år.

Länsstyrelsen och fler kommuner med i granskningen

I övrigt i länet har både Sandvikens kommun och Länsstyrelsen i Gävleborg gjort affärer med ett livsmedelsföretag, för 45 000 respektive 27 000 kronor. Högskolan i Gävle har gjort affärer med ett partihandelsföretag för över cirka 22 000 kronor. Även friskolan Nya Kastet i Bomhus kopplas till granskingen. Totalt ska de ha mottagit drygt en miljon kronor från Älvkarleby kommun och Statens Skolverk.

Gävle kommun: 18 341 660

Högskolan Gävle: 22 141

Länsstyrelsen i Gävleborg: 27 593

Sandvikens kommun: 45 830

Söderhamns kommun: 14 976 543

Källa: Siren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.