Foto: SVT

Bilaal överklagar förlorat tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Personalkooperativet Bilaal som förlorat sina tillstånd att bedriva förskoleverksamhet i Umeå, Gävle samt Söderhamn har nu överklagat samtliga beslut. Samtidigt begär de ytterligare tid för att utveckla sin överklagan. – Vårt beslut är det som gäller och vi kommer verkställa det, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå.

Det var strax innan jul som en enig för- och grundskolenämnd drog in Bilaals tillstånd att bedriva förskoleverksamhet i Umeå. Tillståndet upphör 1 februari, men nu har det överklagats och personalkooperativet vill att förvaltningsrätten ger dem mer tid, till 4 februari, för att utveckla grunderna till överklagandet.

Letar plats åt barnen

Överklagan är inget som oroar Umeå kommun som jobbar vidare med att försöka hitta nya förskoleplatser åt de 60 barn som idag är inskrivna på Bilaals tre avdelningar i Umeå. 

Sex muslimska ledare utvisas

– Det beslut som vi har fattat är det beslut som gäller och vi kommer att verkställa det. Sen är det upp till förvaltningsrätten att avgöra om vi fattat det här beslutet i laglig ordning. Skulle rätten ha synpunkter på beslutet kommer vi så klart att förhålla oss till det, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå.

”Prekär situation”

I veckan har ett informationsmöte hållits med vårdnadshavare och trots att personalkooperativets tillstånd går ut om tre veckor, har inte alla barn fått ny plats än.

– Vårdnadshavare har den här veckan haft möjlighet att anmäla önskemål och behov av plats. Vi kommer att skapa plats, vissa tillfälliga utökningar behövs för att klara av den här prekära situationen, säger Brydsten (S).

Personalkooperativet yrkar i sin överklagan på att rätten ska undaröja kommunens beslut samt att de ska kvarstå som huvudman för förskolan. De vill även på att den sekretess som varit i delar av kommunens beslutsunderlag ska kvarstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet