Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De har rätt att ha en förskoleplats” – Hör Moa Brydsten om beslutet och vad det innebär för barnen Foto: SVT

Beslut klart: Bilaals förskolor förlorar tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Personalkooperativet Bilaal, med två förskolor i Umeå, förlorar sitt tillstånd. Det står klart efter att för- och grundskolenämnden tagit ställning till ägarprövningen som gjorts.

Det indragna tillståndet att bedriva verksamhet rör Bilaal Ålidhem och Bilaal Ersboda. Tillståndet samt rätten till bidrag dras in från 1 februari nästa år. Totalt berörs 60 barn.

– Det handlar om stora och allvarliga brister inom viktiga områden som lämplighet och insikt, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver kommunen att förskolans huvudman, styrelsen för personalkooperativet Bilaal i Umeå ekonomisk förening, inte har uppvisat att kraven på insikt och lämplighet enligt skollagen uppfylls.

Tidigare i veckan har tillstånden för Bilaals verksamhet dragits in i både Gävle och Söderhamns kommuner.

Kommunen bad om uppgifter

Det var i maj som en imam från Umeå togs i förvar av Säpo. Han satt tidigare som kassör i det kooperativ som driver förskolorna. Under hans tid som kassör ska stora summor överförts till olika privatpersoner utan att redovisas.

Efter att imamen tagits i förvar ersattes mannen i styrelsen. Ändringen gjorde också att kommunen startade en granskning av förskolans styrelse. Kommunen bad om en rad uppgifter från styrelsen, men fick inte svar inom utsatt tid.

Förskolepedagogen: ”Som en örfil till julklapp”

När SVT pratar med en förskolepedagog på förskolan Bilaal Ålidhem så beskriver pedagogen beskedet som en chock för både personal, föräldrar och barn.

– Föräldrar är mycket upprörda och har ringt oss hela dagen, många fick reda på det här via rapporteringen i media. Det kom som en chock även för oss i personalen och det var väldigt kort uppsägningstid.

Vad har ni sagt till föräldrarna idag?

– Vi har skickat ut mejl och pratat över telefon, men vi vet inte heller så mycket. Det känns som en örfil till julklapp, säger förskolepedagogen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet