Idag ska för- och grundskolenämnden i Umeå ta ställning till den ägarprövning som gjorts för Bilaal. Foto: SVT

Idag beslutas om framtiden för muslimsk fristående förskola

Uppdaterad
Publicerad

Den fristående förskolan Bilaal har det senaste halvåret granskats i de tre kommuner de har förskoleverksamhet i. Den senaste veckan har deras tillstånd dragits in av både Gävle och Söderhamns kommuner. Idag ska för- och grundskolenämnden i Umeå ta ställning till den ägarprövning som gjorts.

Den imam från Umeå som i början av maj togs i förvar av Säpo och som sedemera ska utvisas då han bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet satt tidigare som kassör i det föräldrakooperativ som driver förskolorna. Under hans tid som kassör ska stora summor överförts till olika privatpersoner utan att redovisas.

Skatteverket konstaterar att det under den aktuella tidsperioden gjorts överföringar med drygt två miljoner kronor till olika privatpersoner, som inte bokförts. Vid närmare hälften av överföringarna har ingen person kunnat knytas till de kontonummer som pengar överförts till.

Ledningen granskas

En dryg vecka efter att imamen togs i förvar gjordes en rockad i föräldrakooperativets styrelse och mannen ersattes. Ändringen gjorde att kommunen startade en granskning av förskolans styrelse, en granskning de är skyldiga att göra sedan en ny lag om ägarprövning trätt i kraft vid årsskiftet.

Kommunen efterfrågade en rad uppgifter från den nya styrelsen, men fick aldrig något svar inom utsatt tid. Istället gjordes det i september ytterligare en rockad i styrelsen och både ordförande och flera ledamöter byttes ut. Minst två av ledamöterna i den nya styrelsen är närstående till tidigare styrelseledamöter.

– Det är lite bekymmersamt att de inte har svarat, vi hoppas att det inte ska behöva gå så långt så att det förlorar tillståndet, sa Moa Brydsten (S), för- och grundskolenämndens ordförande till SVT i samband med att styrelsen inte inkomit med efterfrågade uppgifter.

M vill stänga ner

För- och grundskolenämndens vice ordförande, Lena Riedl (M), meddelade i en insändare i VK, redan i september, att hon tänker göra allt hon kan för att inom lagens möjligheter att stänga ner förskolan Bilaals verksamhet i Umeå.

Under torsdagen kommer för- och grundskolenämnden behandla den granskning av styrelsen som gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.