Foto: SVT

Förskolan Bilaal kan förlora sitt tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den imam från Umeå som tagits i förvar och ska utvisas var tidigare kassör i förskolan Bilaals styrelse. Umeå kommun har inlett en granskning av styrelsen, men uppger att förskolan inte samarbetat. Om förskolan inte kommer in med uppgifter finns en risk att man förlorar sitt tillstånd.- Det är lite bekymmersamt att de inte har svarat, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Veckan efter att imamen från Umeå togs i försvar av Säpo avsattes han från sin roll i personalkooperativet Bilaals styrelse och en ny ledamot tog mannens plats.

Ändringen gjorde att kommunen startade en granskning av förskolans styrelse. Kommunen är skyldig att göra detta eftersom det är tillsynsansvarig för fristående förskolor.

Kommunen vill ha ekonomisk redovisning

Bland annat vill man ha in en ekonomisk redovisning, närvarorapporter och information om antalet anställda. Men kommunen har haft svårigheter med granskningen. Detta var vk.se först att rapportera om.

– De har inte kommit med något svar ännu. Föreläggandet som kommunen skickade kom tillbaka utan att någon öppnat det. Det är lite bekymmersamt att de inte har svarat, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Moa Brydsten (S) vill ta tillbaka ärendet till nämnden för att diskutera hur man ska ta det vidare.

– Vi hoppas att det inte ska behöva gå så långt så att det förlorar tillståndet, säger Moa Brydsten (S).

”Det här är jättekonstigt”

Ahmed Abusagr som är styrelsemedlem och talesperson för Bilaal förstår inte vad det är för uppgifter som kommunen saknar.

– Det här är jättekonstigt. När vi fick ny styrelse var vi hos kommunen och lämnade in nya uppgifter. Men när ordföranden för styrelsen kommer tillbaka från semestern ska vi ha styrelsemöte och då kan vi kolla vad det är för uppgifter som vi behöver komplettera med, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.