Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan-Erik Berger (C ), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Söderhamn, var med och tog beslut om att den fristående förskolan Bilaal i Söderhamn ska stänga. Foto: SVT/Robin Herzog

Ytterligare ett indraget tillstånd för Bilaal-förskolan – tvingas stänga i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Två politiska nämndmöten med vaktbevakning och två indragna tillstånd för det fristående förskolan Bilaal. Under onsdagen beslutade barn- och utbildningsnämnden i Söderhamns kommun att dra tillbaka förskolans tillstånd – något som även Gävle kommun beslutade under förra veckan.

Det har varit en turbulent tid för den fristående förskolan Bilaal som har verksamhet i Gävle, Söderhamn och Umeå. Under sträng sekretess och vaktbevakning har förskolornas tillstånd diskuterats i utbildningsnämnderna i både Gävle och Söderhamn.

”Aldrig varit med om något liknande”

Likt Gävle kommun beslutade under förra veckan, tog även Söderhamns kommun beslut om att dra tillbaka Bilaals tillstånd.

– Jag har varit skolpolitiker i Söderhamn i 14 år och aldrig varit med om något liknande, säger Jan-Erik Berger (C ), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Söderhamn.

Fristående förskolan Bilaal i Söderhamn. Foto: Robin Herzog/SVT

Styrelse-rockader

Bakom beslutet hänvisar kommunerna till brister som framkommit vid lagstadgade tillsyner samt en så kallad ägar- och ledningsprövning.

– Jag kan inte gå in på varför då det råder sekretess men det finns flera brister. Kommunen har erbjudit 45 barn nya förskoleplatser, säger Jan-Eric Berger

Tidigare har Bilaals styrelse varit baserad i Umeå men efter flera rockader under hösten är fyra av sex styrelsemedlemmar skrivna i Gävle

Terrormisstänkt imam förde över miljoner

I juni 2019 uppmärksammades det att en av de imamerna, som suttit i förvar under 2019 och som ska utvisas, fört över miljonbelopp från förskolan. Skatteverkets granskning visar att imamen, i rollen som kassör, fört över drygt två miljoner kronor till olika privatpersoner utan att ha bokfört transaktionerna.

Enligt Skatteverket handlar det om intäkter från Umeå och Gävle kommun som inte helt bokförts samt en mängd transaktioner till både styrelsemedlemmar och privatpersoner.

En tredje smäll?

Under 2019 har förskolan även granskats i Umeå. Där väntas för- och grundskolenämnden fatta ett beslut om Bilaals tillstånd under torsdagen.

SVT har försökt nå Bilaal-styrelsens ordförande för en kommentar kring beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer