Foto: SVT

En första granskning av förskolan Bilaal klar – tvingas stänga i Gävle

Uppdaterad
Publicerad
Den fristående muslimska förskolan Bilaal har förlorat sitt tillstånd att bedriva sin verksamhet i Gävle och kommer tvingas stänga i januari. Det sedan Gävles utbildningsnämnd fattat beslut utifrån den ägarutredning kommunen gjort.

Bilaal bedrivs som ett föräldrakooperativ och har förskoleverksamhet i Umeå, Gävle och Söderhamn. I styrelsen satt tidigare den Imam från Umeå som suttit i förvar under hösten och nu ska utvisas.

I Umeå har Bilaal två förskolor och flera gånger under sensommaren och hösten har rockader i styrelsen gjorts. Kommunen har en pågående ägarutredning, likt den i Gävle, men när för- och grundskolenämnden kommer fatta beslut i frågan är fortsatt oklart.

Nämnden sammanträder i slutet avnästa vecka, men om ägarutredningen kommer att behandlas då vill inte utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin uppge då kallelsen till sammanträdet inte gått ut än.

– Jag vill inte föregå något utan det kommer att gå ut i början av nästa vecka, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer