Samantha Ohlanders är tillsammans med Linnea Aall Campell nominerade till en grammis för deras album ”Klingande festsalar” som handlar om den musik som spelades på Hälsingegårdarna. Foto: SVT

Åtta nomineringar för Gävleborg vid årets Grammis

Uppdaterad
Publicerad

Musik om Hälsingegårdarna har nominerats till Grammis för i år. Totalt finns det tio nomineringar som har anknytning till Gävleborg,

Bollnäsbördige musikern och kompositören Kerstin Ljungström är nominerad i tre kategorier – årets kompositör, årets pop och årets producent. Hon vann redan 2022 priset som årets kompositör för Agnes album Magic Still Exists.

Folkmusiknomineringar

Gävlefödde William Ahlborgs band Bolaget, från Falun, har två nomineringar för årets låt och som årets artist.

Som vanligt finns det hälsingar nominerade i årets folkmusik. Det är Lena Jonsson trio för albumet Elements samt Samantha Olanders och Linnea Aall Campell för albumet ”Klingande festsalar” som handlar om den musik som spelades på världsarvet Hälsingegårdarna.

Även duon Lisas är nominerade i årets folkmusik. Duon består av Lisa Långbacka och Lisa Rydberg. Den sistnämnda är bosatt i Gävle och är sambo med Jon Fält som är nominerad i årets Jazz som en del i Bobo Stenson trio.

Symfoniorkestern

Även Gävle Symfoniorkester under förre diregenten Jaime Martin är nominerade i årets klassiska för sin inspelning av Melcher Melchers: Symphony in D minor; La Kermesse; Élégie.

Här kan du se alla nomineringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.