Foto: SVT

Bäck förstörd vid vindkraftsbygge i Bollnäs – ”Man har kört med stora maskiner”

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av en vindkraftspark i Tönsen i Bollnäs kommun har kommit i gång men under arbetet har en ny väg brutits rakt igenom en bäck för bland annat öring. Det här upptäcktes av en privatperson för en vecka sedan och nu utreder Länsstyrelsen om ett miljöbrott har begåtts.

27 vindkraftverk ska byggas i Tönsen utanför Kilafors. Stora delar av berget är en byggarbetsplats och vägbommar hindrar bilister att ta sig in, men den lokala fiskevårdsföreningen fick tips om att Bullerbäcken hade förstörts när en ny väg anlagts så ordföranden Sten-Björn Sköld cyklade fyra kilometer och såg förödelsen.

– Man har kört med stora maskiner och schaktat massor uppströms bäcken och gjort en väldigt stor åverkan. Det är framförallt sediment som har lagt sig över lekbottnar, i framtiden blir det ju sämre för fisken, säger Sten-Björn Sköld.

Enligt Sten-Björn Sköld kan nu inte fiskäggen som legat på botten sedan i höstas kläckas när jordmassor har sköljts över bäcken, därmed påverkas öringstammen och troligen allt annat liv i bäcken negativt.

Erkänner misstag

OX2 som bygger vindkraftsparken medger att ett misstag har begåtts av en underentreprenör.

– Det här har skett på grund av att instruktioner inte har följts. Vi har rutiner som tydlig beskriver att när vi närmar oss denna typer av passager ska vi stoppa arbetet och genomföra en metodbeskrivning som godkänns av OX2 och därefter påbörja arbetet med övervakning av specialister, säger Stefan Karlsson, projektledare.

I Bullerbäcken finns bland annat öring, nu kan det biologiska livet ha förstörts av schaktmassor när en ny väg har anlagts till bygget av vindkraftverk. Foto: Sten-Björn Sköld

Länsstyrelsen har inlett en utredning för att se om miljöbrott har begåtts och om OX2 kan bli skyldiga att vidta åtgärder i bäcken.

– Än så länge har vi inte varit och tittat men att man har skadat bäckbottnen på en viss sträcka är uppenbart, man har schaktat och frigjort finsediment som har spolat ut i bäcken och kan orsaka grumling och påverka det biologiska livet, säger Hans Sjöberg, miljöhandläggare.

Oroas för fler misstag

OX2 säger att de redan har börjat vidta åtgärder. Fiskevårdsföreningen är dock orolig för att liknande skador vid vindkraftsbyggen går under radarn när stora skogsområden blir arbetsplatser.

– Vi kan ju inte håla hundraprocentig koll och inspektera vad de gör, så tyvärr kan vi komma för sent men förhoppningsvis efter det här så ska det aldrig mer ske, säger Sten-Björn Sköld.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.