Bandyhallen i Bollnäs ska byggas på lokstallsområdet. Nu har vd för bolaget SBB som står bakom bygget anhållits, och aktien rasar. Foto: SVT, Lars Pehrson/SvD/TT

Bandyhall-bolagets vd anhållen – misstänks för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsbyggnadsbolagets i Nordens vd Ilija Batljan har anhållits misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. De senaste åren har bolaget byggt drygt 13 000 lägenheter runtom i Sverige och i Bollnäs skulle de bygga en ny bandyhall.

Det var i november 2019 som Mark- och miljödomstolen i Östersund klubbade igenom detaljplanen för Bro 4:4 i Bollnäs. Det var ett första steg för att Samhällsbyggnadsbolagets i Norden (SBB) skulle få ansöka om bygglov för en ny bandyhall.

Förutom att ansöka om bygglov så ska marken även saneras av SBB till en kostnad av drygt nio miljoner kronor, enligt Bollnäs kommun.

Misstänkt insiderbrott

Under tisdagseftermiddagen meddelade både SBB och Ekobrottsmyndigheten att den tidigare S-politikern och vd:n Ilija Batljan anhållits misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. Förutom insiderbrott kan det även innebära bland annat olagligt röjande av insiderinformation liksom brott mot förbudet mot marknadsmanipulation.

Om bygget av bandyhallen i Bollnäs kommer att påverkas är fortfarande oklart.

Mer om Ilija Batljan

Ilija Batljan, 56 år, var tidigare socialdemokratisk politiker. Han har bland annat varit kommunalråd i Nynäshamn och därefter landstingspolitiker i Stockholm.

Då han slutade som politiker 2011 blev han vice vd i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem, med omkring 25 000 bostäder.

I december 2015 fick han sparken från vd-jobbet på Rikshem sedan det uppdagats att han gjort stora fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen.

2016 startade Ilija Batljan fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Bolaget äger och förvaltar hyresrätter och fastigheter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.