Ingen bandy i hallen i Edsbyn. Risk för takras. Foto: Ulf Palm/TT

Bandyhallen i Edsbyn stängs omedelbart – risk för takras

Uppdaterad
Publicerad

Bandyhallen stängs omedelbart av säkerhetsskäl. Det beslutade miljö- och byggnadsnämnden i Ovanåker vid ett extrainsatt sammanträde på onsdagsförmiddagen.

Orsaken till att nämnden beslutade att stänga hallen eftersom det finns en risk att taken kan rasa. Det här var tidningen Ljusnan först med att berätta. Det tog fyra timmar för nämnden att fatta beslutet.

”Risk för kollaps”

– Jag kan inte med gott samvete ha en hall öppen för barn och unga om det finns allra minsta risk för kollaps, säger Per Helgesson socialdemokratisk ordförande i nämnden till P4 Gävleborg.

Bandyhallen i Edsbyn

Bakgrunden är att bandyhallen har samma konstruktion som Tarfalahallen i Kiruna hade som rasade in för fyra år sedan. När detta hände gjordes en utredning som kom fram till att det inte var något problem med bandyhallen.

Edsbyn spela kvartsfinaler

Det som är problemet är att det finns markrörelser på Ön och hur det kan påverka hallen utreds just nu.

Miljö- och byggnadsnämnden anser att det finns för stora risker att vistas i bandyhallen innan den utredningen är klar och man stänger därför byggnaden. Förbudet kombineras med ett vite på 100 000 kronor om hallen används i alla fall.

Det här får givetvis konsekvenser för Edsbyns bandylag som spelar kvartsfinal mot Bollnäs med start nästa vecka.

För fyra år sedan rasade Tarfalahallen i Kiruna in. Bandyhalllen i Edsbyn har samma konstruktion på sitt tak. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bandyhallen i Edsbyn

Mer i ämnet