Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glest på läktarna. I Sandviken har bandypubliken minskat rejält. Hör hur Sandvikens AIK vill bryta den negativa trenden i klippet. Foto: SVT

Oroväckande publiktapp för bandyn – värst i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Elitseriebandyns slutspel har börjat rulla igång och flera heta matcher beräknas locka publik. Men efter säsongens grundserie kan man konstatera en minskande publiktrend totalt sett. Tydligast är nergången i Sandviken.

– Det är oroväckande men det har tyvärr varit trenden för bandysverige i stort, konstaterar Rafi Markarian som är klubbchef för Sandvikens AIK.

Stort publiktapp

Under säsongen 2010/11 lockade SAIK i genomsnitt 1 803 åskådare per match. Efter innevarande säsongs grundserie kan man konstatera ett snitt på under 1 000 åskådare. De har alltså tappat närmare hälften av publiken – på 13 säsonger.

Minskade publikintäkter innebär också ett ekonomiskt bortfall.

– Publikintäkterna ligger på sju till åtta procent av omsättningen och det är på tok för lågt, säger SAIK:s klubbchef.

”Kanske har varit lite bortskämda”

Och frågan är varför Sandviken är den klubb som minskat mest publikmässigt.

– Man har kanske varit lite bortskämda under 2000-talet med att de var väldigt bra, säger Sofie Lindell när vi passar på att prata med publik under en av åttondelsfinalerna mot Broberg.

”Nu går vi och kollar på bandy”

Om man jämför med 2010/11 har grundserien totalt sett den här säsongen lockat 188 åskådare färre. Men hur ska man locka fler att gå på match?

– Man ska säga till varandra att nu går vi och kollar på bandy, tycker Vilma Berlin som spelar bandy själv och som ofta går på matcherna i Göransson arena för att stötta sin pappa och alla andra i hemmalaget.

I klippet besöker vi en av Sandvikens matcher mot Broberg för att prata publiksiffror med Rafi Markarian och publiken.

Så har bandyns publiksiffror utvecklats

Grundserien 2023/24

Villa: 2 627

Bollnäs: 2 058

Edsbyn: 1 142

SAIK: 985

Broberg: 876

Elitserien totalt: 1 170

Grundserien 2010/11

Villa: 2 825

Bollnäs: 1 803

SAIK: 1 728

Edsbyn: 1 392

Broberg: 1 001

Elitserien totalt: 1 358

Källa: Svensk Elitbandy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.