Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SPORTFISKE I STADSMILJÖ. Femårige Otto Backa från Edsbyn provar sportfiske för första gången. Pär Dahlgren, regionalt ungdomsansvarig på Sportfiskarna, berättar om varför de ordnar ”street-fiske” för barn. Tvååriga Livia Backa från Edsbyn hoppas fånga en haj. Foto: Lari Honkanen/SVT

Barn fick testa street-fiske i centrala Edsbyn

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags ordnades street-fiske för unga i centrala Edsbyn. Street-fiske är sportfiske i innerstadsmiljö och mellan 25 och 30 barn prövade fiskelyckan i ån Voxnan. För många var det första gången som de höll i ett fiskespö.

Street-fiske-evenemanget organiserades av Sportfiskarna, Studiefrämjandet och Woxnadalens sportfiskeklubb, som ett sätt att sänka tröskeln för att prova på att fiska. Ingen föranmälan krävdes och all utrustning fanns till låns.

– Det ska vara enkelt att komma igång och förhoppningsvis föder det ett intresse, säger Pär Dahlgren, regionalt ungdomsansvarig på Sportfiskarna. 

Det blev ont om napp i Voxnan – allra minst från en haj

Tvååriga Livia Backa hoppades på att fånga en haj. Fiskelyckan uteblev, men hon verkade trivas ändå, att döma av hennes glada uppsyn. 

Sen i augusti har de ideella organisationerna Sportfiskarna och Friluftsfrämjande annordnat street-fiske i Gävle och i Bollnäs. Planen är att hålla prova-på-fiske på många olika platser över hela Gävleborg. 

Klicka på videon och se barnen fiska för första gången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.