När polisen besökte bostaden i ett annat ärende, upptäcktes att två små barn hölls inlåsta i var sitt rum. Bilderna är tagna vid annat tillfälle. Foto: Jessica Gow & Bertil Ericson / TT

Småbarn låstes in med kedja och grind – hittades av polis

Uppdaterad
Publicerad

Två småbarn hittades inlåsta med nedkissade blöjor i en lägenhet i Söderhamns kommun. Föräldrarna låg och sov och hade satt upp en grind och en kedja för barnens rum så att de inte kunde ta sig ut. Nu åtalas paret för olaga frihetsberövande.

Den ena dörren var låst med en säkerhetskedja och framför dörröppningen till det andra rummet stod en byrå och en barngrind.

Det hela uppdagades i början av året, då en polispatrull befann sig på platsen i ett annat ärende. Efter upprepade knackningar på ytterdörren tog sig polisen in i bostaden, där paret låg och sov.

– Man fick gå in i lägenheten, och där anträffade man de här två barnen i varsitt rum, säger åklagare Pernilla Wilén till TT.

Enligt åtalet tog det poliserna upprepade försök att väcka föräldrarna. Barnen var vakna instängda i sina rum med nedkissade blöjor.

”Satte upp kedjor och grind medvetet”

En av de misstänkta är barnens förälder. Båda nekar till brott, men Pernilla Wilén vill inte säga något om vad de har sagt i polisförhör eller om de lämnat någon förklaring till det hela.

– Jag vill inte gå in på deras uppgifter. De har blivit hörda några gånger av polisen, men jag vill inte föregå förhandlingen. Men kedjorna och grinden har satts upp medvetet, säger Wilén.

Det finns dock inget som tyder på att barnen blivit misshandlade, säger Wilén.

Eftersom det handlar om ett misstänkt brott mot barn anmäls händelsen även till socialtjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer