Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den största är naturligtvis arbetslöshet, brist på arbeten, och det för ju med sig psykisk ohälsa, drogproblem” – Rädda Barnen om barnfattigdomen i Söderhamn. Foto: Isabell Höjman/TT

Barnfattigdomen i Söderhamns kommun – 23:e värst i landet

Uppdaterad
Publicerad
Av Sveriges 290 kommuner är Söderhamns kommun på 23:e plats från botten när det gäller barnfattigdom. Närmare vart sjunde barn lever i ett ekonomiskt utsatt hushåll där pengarna knappt räcker till det nödvändigaste. Och det har allvarliga konsekvenser för barnens hälsa.

Varför ligger just Söderhamns kommun så pass dåligt till gällande barnfattigdom?

– Det finns säkert många orsaker. Den största är naturligtvis arbetslöshet, brist på arbeten, och det för ju med sig psykisk ohälsa, drogproblem, säger BrittMarie Windemo, ordförande i Rädda Barnen Söderhamn.

Arbetslösheten spelar stor roll

Exakt varför Söderhamns kommun ligger långt sämre till än de flesta andra kommuner i landet är oklart. Men Region Gävleborg, Rädda Barnen och Söderhamns kommun trycker alla på att barnfattigdomen är knuten till sysselsättningsgraden för de vuxna.

Vad har ni gjort för att försöka minska barnfattigdomen?

– Ja, det är just att försöka se till att familjer, vuxna föräldrar och vårdnadshavare kommer i arbete i nån form. Jag tror det bidrar långsiktigt till minskad barnfattigdom så det tror jag är det enskilt viktigaste vi kan göra, säger Per-Olof Stål (C), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Fler ekonomiskt utsatta

Från 2011 till 2016, som är året med den senaste statistiken från Rädda Barnen, har barnfattigdomen i Söderhamns kommun ökat från 11,1 procent till 14,8 procent. Därmed lever 660 barn i ekonomiskt utsatta hushåll.

Starta klippet ovan för att ta reda på mer om situationen i Söderhamns kommun.

Vad räknas som barnfattigdom?

Visa

SVT Gävleborg har valt att utgå från Rädda Barnens definition av barnfattigdom. Här följer ett utdrag från Rädda Barnens barnfattigdomsrapport 2018, sida 6:

”Med barnfattigdom enligt denna definition avses således andel av familjer med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd. Barnfattigdomen beräknas som de barn som levde i familjer med antingen enbart låg inkomststandard, med enbart försörjningsstöd eller i familjer med både låg inkomststandards och försörjningsstöd. Underlaget för uträkningarna utgörs av offentlig statistik över de två delmåtten, hämtade från Statistiska Centralbyrån (SCB).”

För vidare läsning om definitionen av barnfattigdom, se sida 6 i Rädda Barnens barnfattigdomsrapport 2018.

Källa: Rädda Barnen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer