Foto: SVT

Barnmorskor i Gävleborg sämst betalda i landet

Uppdaterad
Publicerad

Personal vid förlossningsavdelningen i Hudiksvall tror att barnmorskebristen beror på arbetsgivarens låga löner och dåliga personalpolitik, man fick exempelvis reda på förslaget om stängningen i sommar via media.

Onsdagens besked från Region Gävleborg, om att man planerar att stänga förlossningsavdelningen i Hudiksvall mellan vecka 25 och 28 i sommar på grund av personalbrist, hade inte informerats till personalen.

– Vi blev helt överrumplade av det här, jag fick reda på det av en kollega via Facebook. Det var helt fel väg som den här informationen tog, säger Ove Demander, barnmorska vid Hudiksvalls sjukhus.

”Orolig för våra mammor”

Enligt arbetsgivaren är stängningsförslaget en lösning som bland annat gör att personalen kan ta ut sin semester under sommaren, men Ove Demander, som också är facklig företrädare, är besviken över att varken facket eller personalen har involverats i utformningen av förslaget.

– Det är positivt att kunna få ut sin semester men vi är ju oroliga för hur det ska gå för våra mammor, säger Ove Demander.

Region Gävleborg hävdar att det råder brist på barnmorskor i hela landet, men Ove Demander menar att bristen i Gävleborg delvis är orsakad av arbetsgivaren själv. Statistik från Vårdförbundet visar att barnmorskor i Gävleborg har den lägsta medellönen i landet (se faktaruta).

– Det känns som att det brister i personalpolitiken. Några har gått i pension men de senaste tre åren har det slutat mellan 12 och 15 barnmorskor, säger Ove Demander.

Ofta underbemannade

Att så många har slutat har lett till att förlossningsavdelningen ofta är underbemannad med två, istället för minst tre, barnmorskor som kan förlösa.

– Det gör att om någon blir sjuk så får någon jobba extra eller ta in hyrpersonal och det blir dyrt i slutändan, säger Ove Demander.

Regionen ser över löner

Divisionschefen Helena Björkman beklagar att all personal inte informerades om stängningsförslaget innan beskedet gick ut till media, men strax innan hade arbetsgivaren publicerat förslaget på Region Gävleborgs intranät. Regionen hade planerat ett informationsmöte, men på grund av att rykten hade börjat cirkulera så valde ledningen att snabbt gå ut med korrekta uppgifter.

Helena Björkman säger också att arbetsgivaren är medveten om löneläget för länets barnmorskor.

– Självklart ska vi ha konkurrerande löner och det är en fråga som finns på agendan, säger Helena Björkman.

Kan du ge några löften?

– Nej, det kan jag inte, det är ett arbete som precis ska börja.

Medellön per län och månad för barnmorskor

Gävleborg

32 919 kr

Jämtland

33 023 kr

Södermanland

33 063 kr

Blekinge

33 276 kr

Norrbotten

33 281 kr

Värmland

33 391 kr

Kronoberg

33 438 kr

Västerbotten

33 468 kr

Uppsala

33 493 kr

Gotland

33 711 kr

Kalmar

33 736 kr

Östergötland

34 045 kr

Västernorrland

34 048 kr

Västra Götaland

34 107 kr

Örebro

34 120 kr

Halland

34 134 kr

RIKET

34 328 kr

Jönköping

34 396 kr

Dalarna

34 615 kr

Västmanland

35 326 kr

Stockholm

35 367 kr

Skåne

35 521 kr

Källa: Vårdförbundets löneenkät, augusti 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.