Förra veckan läckte beckolja ut från Stora Ensos fabrik i Skutskär. Nu har olja spridit sig. Foto: Emma Åhlström / SVT

Beckolja från Skutskär har flutit i land på flera öar i Gävlebukten

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta av oljan från utsläppet av beckolja i vattnet vid Stora Enso i Skutskär blev kvar i hamnbassängen. Men nu larmar privatpersoner om att olja flutit i land på Limön, utanför Gävle.

– Även på intilliggande öar finns det olja, säger Karl Blad, gatu- och parkchef i Gävle kommun.

Gävle kommun har informerat boende i kustbandet om utsläppet av beckolja vid Stora Ensos anläggning i Skutskär. Man uppmanar allmänheten att inte själva försöka sanera och att hålla barn och djur borta från oljan.

Utsläpp förra veckan

Arbetet med att hindra oljan från att sprida sig vidare från Skutskär verkade först framgångsrikt och det mesta av oljan blev kvar i hamnbassängen.

Men man kunde inte hindra att delar av utsläppet spreds vidare och under söndagen anmälde en privatperson att han funnit beckolja på Limön.

– Det var några klumpar som hade flutit i land. Jag kontaktade kustbevakningen först och sedan kommunen, säger Hans-Olov Åström som har en stuga på Limön.

Eftersom det är Gävle kommuns mark undersöker man där hur stora insatser som krävs. Under tisdagen fanns personal på plats och kartlade förekomsten av olja.

– Det finns på Limön och även på intilliggande öar, säger Karl Blad, gatu- och parkchef.

”Oljan är så aggressiv”

Gävle kommun kommer nu att dirigera det saneringsföretag man anlitar till Limön. Det är ett komplicerat arbete.

– Den här oljan är så aggressiv och så kladdig. Kommer det olja på en sten måste man nästan ta upp stenen för att kunna ta bort oljan, säger Karl Blad.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.