Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredagsbönen i Gävles moské i dag när ramadan startade Foto: privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Begränsad fredagsbön i Gävles moské under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar fastemånaden ramadan som pågår till den 24 maj. Det innebär en speciell tid inom islam och i coronatider förstås extra speciell. I moskén i Gävle innebär det att moskén är stängd men inte helt.

Ramadan brukar innebära att det pågår mycket aktiviteter i moskén. Men i och med coronapandemin är inte mycket sig likt. Till exempel har kvällsbönestunderna som brukar locka mycket folk under ramadan ställts in, berättar Nizam Hindi som är talesperson för Gävles moské.

Under en intervju i SVT Gävleborg i samband med torsdagens presskonferens uttryckte regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo en förhoppning om att moskén skulle hållas stängd under ramadan. Men även om i princip allt är inställt så kommer fredagsbönen, som enligt Nizam Hindi under några veckor inte arrangerats alls, att hållas även om det sker i begränsad form och med färre än femtio deltagare.

– Så länge det inte är förbjudet att öppna en moské så har vi möjligheten. Men vi håller naturligtvis oss till Folkhälsomyndigheternas bestämmelser och rekommendationer, menar Nizam Hindi som betonar att man är noga med hygien och att hålla 1,5 meters avstånd till varandra under bönen.

Men Nizam Hindi menar att alla som inte kan besöka moskén ändå kan fira ramadan.

 – Ramadan är en månad då man försöker närma sig Gud på alla sätt och vis och det kan man göra oavsett om moskén är stängd eller öppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer