Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte slappa av – men betydligt bättre läge” – hör Gävle Energisystems vd Anton Holton om nya prognosen inför vinterns elpriser. Foto: Stefan Larsson/SVT

Beskedet inför vinterns elpriser: ”Betydligt bättre läge”

Publicerad

Under hösten har milt klimat och mycket blåst hållit elpriserna nere. Nu verkar även de skyhöga elpriserna som det pratades om i augusti, utebli i vinter.

– Det är ett betydligt bättre läge, säger Anton Holton, vd på Gävle Energisystem.

När elpriserna ökade i augusti och september i år varnades det för rekordhöga elpriser i vinter. Men på grund av att hösten blivit mild, att det har blåst och regnat mycket och att de europeiska gaslagren fyllts på, har prisutvecklingen vänt.

Så sent som för bara några dagar sedan var det negativa elpriser i Sverige. Men under måndagen steg priserna igen och spotpriset på el närmade sig 1,50 kr per kilowattimme. Nu räknar Gävle Energisystem med ett elpris i vinter som motsvarar hur det var i augusti eller lite högre.

– Det är fortfarande högre priser än vad vi är vana vid, säger Anton Holton.

Hör Anton Holton svara på tre frågor om elpriserna i vinter utifrån de nya prognoserna, i videoklippet högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.