Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommunen får bevilja synskadade färdtjänst men väljer att inte göra det”. Hör Synskadades riksförbunds kritik mot Hudiksvalls kommun i videon. Foto: Synskadades riksförbund

Beslutet om synskadade Kristoffers färdtjänst överklagas

Publicerad

Tidigare har SVT träffat synskadade Kristoffer Kjellsson som nu har nekats färdtjänst av Hudiksvalls kommun, efter att ha fått det beviljat i fyra år. Beslutet är obegripligt, enligt Synskadades riksförbunds ordförande Niklas Mattsson.

Kristoffer Kjellsson från Hudiksvall riskerar att behöva säga upp sig från sitt jobb om hans färdtjänst skulle dras in.

– Här har man en person som är mitt i livet, har ett jobb, har en familj. Är det verkligen klokt av en kommun att dra in möjligheten till egen försörjning, säger Niklas Mattsson ordförande Synskadades riksförbund.

Niklas Mattson menar att han sett att fler och fler synskadade blir av med sin färdtjänst.

– Tyvärr har det blivit en trend de senaste åren, säger Niklas Mattsson.

Liten andel avslag

Enligt Hudiksvalls kommun är det få som får avslag. 2022 sökte 537 personer färdtjänsttillstånd. Av dem beviljades 527 stycken och kommunen avslog 10 stycken.

– Vid ett avslag bedöms den sökande inte ha väsentligt stora svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationer, säger Julia Fryklund, handläggare på social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

Lag och rättspraxis som styr

Hon poängterar att kommunen utgår från färdtjänstlagen och följer de rättspraxis som finns.

– Vi omprövar alltid beslut om man kommer in med ytterligare underlag och intyg som beskriver och styrker funktionsnedsättningen, som inte framkommit i tidigare inskickade ansökning och underlag, lägger hon till.

Hör Niklas Mattsson, ordförande i synskadades riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.