Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristoffer Kjellsson hade färdtjänst i fyra år – nu nekas hans ansökan om förnyelse. Hör honom i klippet. Foto: Saga Dillner/SVT

Kristoffer är nästan helt blind – nekas färdtjänst: ”Fara för mig och andra”

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer föddes med en ögonsjukdom som kommer göra honom blind. Idag ser han 20 procent på ena ögat och är blind på det andra. Nu avslår kommunen hans ansökan om färdtjänst.

När Kristoffer var 30 år gjorde sig hans ögonsjukdom påmind och han började gradvis att förlora sin syn.

Kristoffer har haft färdtjänst via kommunen i fyra år, bland annat för att kunna ta sig till jobbet, men när han sökte om nytt tillstånd i maj blev han förvånad när han upptäckte att hans ansökan avslogs.

– Den första känslan var att man blev ledsen och funderade på varför, säger Kristoffer Kjellsson.

”Fara för mig och andra”

Hudiksvalls kommun beskrev i sitt beslut att det beror på att han fortfarande har sin ledsyn kvar, vilket innebär att man kan se och orientera sig i sin omgivning.

– Jag ser ingenting åt sidorna, jag ser bara rakt fram, det är en fara för mig och för andra, säger Kristoffer.

Hudiksvalls kommun skriver i ett e-postsvar till SVT Gävleborg att kommunen gör en ny prövning av rätten till färdtjänst när en person behöver förnya tillståndet.

– En person som tidigare varit beviljad färdtjänst kan få avslag för att vi helt enkelt har ny rättspraxis att gå efter, säger Julia Fryklund, handläggare på social- och omsorgsförvaltningen.

Kommer överklaga

I nuläget går Kristoffers färdtjänst ut i slutet av september, något han kommer att överklaga.

– Jag hoppas att de tänker om, annars kanske jag måste säga upp mig. Jag vet inte hur jag ska göra, säger Kristoffer Kjellsson.

Hör Kristoffer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.