Hedebacken utanför Hudiksvall har bara varit öppen en dryg vecka och sägs slå besöksrekord trots coronaviruset. Foto: Robin Herzog/SVT

Besöksrekord vid Hedebacken i Hudiksvall – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hedebacken i Hudiksvall öppnade för en dryg vecka sen och dit har det tagit sig mer än hundra skidåkare varje dag. Det är fler än någonsin enligt Kalle Bylin på Hedebackens Vänner som ansvarar för driften av backen. Detta trots att coronaviruset härjar.

– Det är säkert över 100 personer här varje kväll, och det finns ju inte så mycket annat att göra, ishallen är stängd, alla andra såna här saker är ju stängda, säger Kalle Bylin.

Enligt Kalle Bylin har det inte varit några problem med att hålla avståndet. Men vid liften blir det ändå synbart tjockt med ivriga utförsåkare emellanåt och personalen påminner då om att hålla avståndet. En uppmaning vars budskap håller i sig ett par minuter innan det blir dags för nästa tillsägning.

– Generellt sätt tycker jag folk håller avståndet. Sen kan det bli problem om liften stannar och folk blir lite otåliga och så, då kanske kön trängs ihop lite grann, säger besökaren Peter Norén vid liftkön.

Se skidåkarna och hör Kalle Bylin berätta om den anpassade verksamheten i klippet ovan.

Det här är Hedebacken

• Fallhöjd: 50 meter

• Längsta nedfart: 400 meter

• Antal nedfarter: 3

• Typ av lift: Bygellift (ankarlift)

• Plats: Cirka fem minuters bilfärd från centrala Hudiksvall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.