Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I länsstyrelsens beslut skriver hundens ägare bland annat att han lider med flickan som ”förlorade sin bästa vän på grund av (hundens) reaktion”. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Bet ihjäl Frankie – nu avlivas hunden

Publicerad

Den hund som bet ihjäl hunden Frankie på en buss i centrala Gävle i september ska avlivas, det beslutet har Länsstyrelsen tagit.

I beslutet står att hunden tidigare gjort utfall mot en polis i ägarens bostad och ytterligare en person – då på Polisens reception.

Hunden ska inte heller kunna omplaceras, då den har ”rädslebetingade aggressioner(..)” som bedöms som farliga och risken för ett nytt allvarligt angrepp som ”överhängande”.

Hundattacken mot Frankie

”Lider med flickan”

Hundens ägare, en man i 40-årsåldern, dömdes för hundattacken, då han inte haft en munkorg på hunden – något länsstyrelsen tidigare beslutat om. Han blev även dömd till att betala skadestånd till hundens ägare.

I länsstyrelsens beslut skriver mannen att han lider med flickan som ”förlorade sin bästa vän på grund av (hundens) reaktion”.

Elva hundar avlivade

Sedan 2018 har elva hundar avlivats av liknande skäl i Gävleborgs län. Då det av olika skäl inte varit lämpligt att omplacera hunden.

Anna Harenius, sakkunnig etolog hos djurrättsorganisationen Djurens rätt, vill se att Länsstyrelserna får mer resurser för att kunna omplacera och rehabilitera hundar i liknande situationer.

Hon menar också att kunskapen bland hundägare har allt för lite kunskap om sina djur.

– Det är ju framför allt människan som är problemet i den här ekvationen och inte hunden själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundattacken mot Frankie

Mer i ämnet