Både Nordanstigs kommun och Länsstyrelsen Gävleborg var förvånade över att en björn tagit sig till havstomten utanför Strömsbruk. Foto: Robin Herzog/TT

Ulf har björn vid verandan: ”Är mer rädd i Stockholm för alla cyklisterna”

Publicerad

Ulf Gabrielsson och hans fru fick en ordentlig överraskning när de passerade verandan vid sitt havsnära hus ungefär två mil norr om Hudiksvall. De hittade spillning från en nyfiken björn bara meter från ytterdörren där de bor i ett kluster med omkring 50 hus utanför Strömsbruk.

– Ingen granne trodde det var en björn, utan en grävling eller räv. Så googlade vi spillningen och kom fram till att det var visst björn. Alla var förvånade, även kommunen och länsstyrelsen var rätt paff när jag sa att björnen varit inne på gården, säger Monica Larsson som bor i huset tillsammans med Ulf Gabrielsson.

Enligt paret har länsstyrelsen sagt att det kan röra sig om en ung björn i jakt på föda, som är född i våras men som inte har full koll på vart den ska röra sig.

Se hur nära björnen kom i klippet ovan.

Björnen tog sig in mellan verandan och bilen för att lämna spillning bara meter utanför ytterdörren. Foto: Privat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.