Biblioteksbilen ska locka till läsning i Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska biblioteken bli mer lättillgängliga? Den frågan har Hudiksvalls, Ljusdals och Nordanstigs kommuner ställt sig. Nu satsar de på en biblioteksbil – för att fler ska upptäcka läsning och vad biblioteken har att erbjuda.

Den ser ut som en mindre lastbil, men istället för lastutrymme så finns ett bibliotek i miniformat. Kommunernas tanke med biblioteksbilen är att den ska kunna dyka upp lite var som helst. Det kan exempelvis röra sig om badstranden, förskolor eller äldreboenden.

– Vi vill exponera läsglädjen och möjligheterna som finns med böcker, och kanske nå de som inte i vanliga fall kommer till biblioteken, säger Ulrika Beijer, projektledare för biblioteksbilen.

Inte bara böcker

Biblioteksbilen ska inte förväxlas med biblioteksbussarna. Syftet med biblioteksbilen är att den ska kunna erbjuda mer än bara böcker.

– Vi kan ha filmvisning, sagostunder, jobba med äldre och deras behov, kanske hitta högläsning för dementa. Det finns alla möjligheter att nå ut, men det är ju böckerna och läsningen som är i fokus, säger Lena Gräntz, bibliotekschef i Nordanstigs kommun.

Projektet finansieras med hjälp av bidrag från Region Gävleborg och Kulturrådet. I nuläget planeras projektet att vara igång i två år, för att sedan eventuellt bli en del av bibliotekens ordinarie verksamheter.

I klippet ovan får du hänga med in biblioteksbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.