Bild till vänster: Hans Caldaras, Monica Caldaras, Kennet Caldaras och magister Pålsson. Bilden är tagen i Bulltofta, Malmö, 1954-1955. Bild till höger: Carolo och hans döttrar med okända namn, 1910. Foto: Okänd fotograf och Agnes Andersson.

Bilder som rör romer kan vara kulturskatt

Uppdaterad
Publicerad

Hälsinglands Museum och Romska Kulturcentret i Malmö genomför just nu ett omfattande bildinsamlingsprojekt. Det handlar om bilder som rör romer och som är tagna innan 1960.

Nästa onsdag kommer Sofia Marcetic tillsammans med Erland Kaldaras till biblioteket i Sandviken för att ge en historisk tillbakablick och mer information om bildinsamlingsprojektet. Besökare uppmanas ta med egna bilder om man har några.

– Det finns många anledningar till att det är viktigt att samla in det här materialet. Främst för att kunna återskapa en del av historien som är ganska okänd i sverige. Det finns inte så mycket material om romer fram till 60-talet, säger projektledaren Sofia Marcetic.

Kamp mot tiden för att rädda foton

Den romska historien är del av vår gemensamma historia – vårt gemensamma kulturarv delas av alla, enligt Marcetic.

– Det är viktigt att folk känner till hur det var, det fanns till exempel en lag om att romer inte fick vara bofasta mer än tre veckor.

Eftersom det börjar vara väldigt länge sedan som bilderna togs så är det bråttom om man ska kunna digitalisera fotona innan de förstörs eller slängs.

Den som vill bidra till samlingen kan ta med sig sina bilder till biblioteket i Sandviken klockan 18 den 20 april. Bilderna kan skänkas eller fås tillbaka efter digitalisering, utlovar man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.