Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Noah 14, som började med biodling ifjol, har idag har 14 bikupor. Hans mål är 200 kupor och då kan han leva på inkomsten från honungen. Foto: Lari Honkanen/SVT

Biodlaren Noah, 14 år, i Ilsbo ger sina bästa nybörjartips

Uppdaterad
Publicerad

Noah Öjemarks biodlingsintresse började från ett allmänt intresse av planteringar. Därifrån var steget inte långt till intresset för de som sköter själva polineringen – bina.

– Det var så det började. Sen kom jag på den mera storslagna idéen att starta ett företag framöver, säger Noah Öjemark.

Noah Öjemark hoppade på en nybörjarkurs i biodling ifjol, samtidigt som han skaffade sig sina första bikupor. Nu har han redan hunnit skaffa 14 bikupor fördelat på tre bigårdar. Att hålla på med biodling är ganska ovanligt för en tonåring, menar han.

– Mina kompisar vill inte ha bin själva. Men de tycker att det är roligt att jag håller på och deras föräldrar vill gärna köpa min honung, säger Noah.

Till hösten är Noahs plan att ha 40 bikupor och hundra stycken om ett år. Men hans långsiktiga mål är hela 200 bikupor lagom till att han fyller 16 år och får starta ett eget företag.

I videoklippet får du ta del av Noahs bästa tips för hur du kommer igång med biodling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.