• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Björn Brink från Ljusdal är orolig för att han ska förlora ännu mer skog. Foto: Björn Brink/Privat

Björn från Ljusdal förlorar miljoner i branden

Uppdaterad
Publicerad

Skogsägare har hittills förlorat skog till ett värde av ungefär 600 miljoner kronor i bränderna. 72-årige Björn Brink i Ljusdal var själv med när delar av hans skog, som han hade tänkt ha som sin pensionsförsäkring, gick upp i rök.

-Ingenting kan man göra, man blir deprimerad, säger han.

I början var Björn Brink med och hjälpte till vid släckningen. Men när branden tilltog blev han och de andra tvungna att ge sig av och lämna brandslangarna eftersom de själva riskerade att bli kvar i branden, berättar han.

– Man blev ju lite skärrad. Elden dånade som ett reaplan, det var dramatik alltså. Sedan blir man ledsen, säger han till TT.

Skogsbränderna sommaren 2018

Numera får endast utbildad räddningspersonal vistas i området och Björn Brink och de andra skogsägarna har fått följa branden via satellitbilder.

– Det är bara att vänta, säger skogsägaren Björn Brink från Ljusdal .

Ett livsverk som brinner upp

Under tiden har han kunnat se hur fler och fler av hans träd brunnit ner och han beräknar att han hittills förlorat skog för nära sex miljoner kronor.

– Jag hade tänkt att familjen skulle ärva. Jag köpte skogen billigt av min far så att han kunde leva på pengarna som pensionär och jag hade tänkt göra likadant, säger han.

– Men det är inte roligt att överlämna nedbrunnen skog till barnen. Det är inget kul, det är värdelöst. Det är ett livsverk som brinner upp, säger Björn Brink.

Oklart hur många som skogsägare som drabbats

Enligt Magnus Ståhl som är lokalordförande på Mellanskog i Ljusdal vet ännu ingen hur många skogsägare som har drabbats eftersom bara räddningspersonal får vistas i de brandhärjade områdena. Dessutom fortsätter elden snabbt vinna mark och det är först när den stoppats som det går att veta hur många som egentligen drabbats. Samtidig är det först då som det verkliga arbetet för skogsägarna börjar.

– Då måste man vakta som brandvakt och kontakta försäkringsbolag när man har sett hur illa det är. Sedan gäller det att folk har försäkring, även om många inte har det, säger han.

”Aldrig varit med om det här förut”

Björn Brink har försäkring, men han säger att han inte har en aning om hur mycket han kommer att få ersättning för.

– Vad jag förstår så har jag en bra försäkring, men jag har aldrig varit med om det här förut, så jag vet inte hur mycket jag får tillbaka. Det vet jag antagligen först om ett år eller två. Det är stora områden, många markägare och flera försäkringsbolag inblandade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet