Kurt Kjellqvist jagar björn i Los. Foto: SVT

Björnjakten har startat

Uppdaterad
Publicerad

Årets björnjakt i Los är igång och här har man riktat in sig på att skjuta två speciella björnar som har hållt sig i närheten av samhället under ett par månaders tid.

– Vi vill få bort dem så att de inte etablerar sig här och ställer till problem. De har gått in på gårdar och dragit omkull soptunnor och de kan gå på tamboskap om vi inte tar bort dem, säger jägaren Kurt Kjellqvist.

En av hundarna fick upp spår direkt efter att den släppts.

Björnjakt Gävleborg

– Vi vet inte om det är en älg eller en björn ännu, det får vi förhoppningsvis snart veta, säger Kurt Kjellqvist som sitter på pass.

Snabb jaktstart

När jakten varit igång i en knapp timme gör sig Kurt Kjellqvist beredd.

– Nu har båda hundarna fått upp spår igen. Jag hoppas de är påväg hitåt. Men ingen av jägarna har sett vad det är för djur hundarna driver så vi har inga garantier på att det är någon av björnarna.

12 björnar återstår

Vid lunchtid på söndagen hade totalt 25 björnar fällts enligt länsstyrelsen. Det innebär att jägarna får skjuta 12 björnar till innan årets kvot på totalt 37 björnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakt Gävleborg

Mer i ämnet