Johan Höglund, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Gävleborg, svarar om utsikterna för att kunna hålla auktioner i sommar. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Blir det gårdsauktioner i sommar – länsstyrelsen svarar

Uppdaterad
Publicerad

– Det står skrivet i stjärnorna. Inget vet, säger auktionsförrättare Sven-Erik Sjölund i Ilsbo, om utsikterna inför sommaren.

Ingen vet säkert men Johan Höglund, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Gävleborg, har en kvalificerad gissning.

Gårdsauktioner är en populär sysselsättning för många under sommarhalvåret. Under 2020 hölls inte en enda auktion med fysisk närvaro. Hur blir det i år? SVT Gävleborg har ställt frågan till länsstyrelsens försvarsdirektör, Johan Höglund.

– Vår bedömning är att en utomhusauktion är en offentlig sammankomst. I så fall får max åtta personer delta och arrangören måste söka tillstånd hos polisen, säger Johan Höglund.

Troligtvis inga auktioner i sommar

Det betyder i praktiken att det troligtvis inte blir några auktioner sommaren 2021 heller, säger han.

– Jag förstår att reglerna kan uppfattas som orättvisa. Men det är viktigt att alla tar sitt ansvar och gör vad de kan för att minska smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.