Foto: TT/Montage

Blir du gammal – sluta surfa

Uppdaterad
Publicerad

Många av de som flyttar in på äldreboenden i Gävle saknar uppkoppling mot nätet. För där saknas det som regel tillgång till Wifi.

Den som vill använda internet får själv bekosta och installera ett mobilt bredband.

– Ja det var väl den enda möjligheten jag hade för att få internet. Allt man gör måste man ut på nätet för att göra, och internet det täcker allting, säger Gustav Vallin, till P4 Gävleborg.

Gustav Vallin har precis flyttat in på Selggrensgårdens äldreboende i Gävle och där som på så många andra ställen så saknas möjlighet att koppla upp sig mot nätet. I regel har nämligen inget äldreboende i någon av de största kommunerna i Gävleborg Wifi.

Enligt den kartläggning som SKL har gjort så saknar 70 procent av Sveriges äldreboende Wifi.

Prioriterad fråga

För Gävle kommun har det här blivit en prioriterad fråga, säger Lena Isokivelä, som är biträdande chef för omvårdnad Gävle, till SVT Nyheter Gävleborg.

– Det är inte så att vi upplever något större tryck eller efterfrågan kring Wifi på vår äldreboenden idag, men vi vet ju att det kommer att komma.

– De som blir äldre idag är vana vid att kunna koppla upp sig mot nätet när de till exempel vill kunna Skypa med sina barn-barn i Australien osv.

Arbetar för att finna en lösning

Omvårdnad Gävle har därför inlett ett arbete med att ta fram en lösning med så kallade gästnätverk på sina äldreboenden. Det arbetet gör man nu tillsammans med andra förvaltningar och med kommunens IT-enhet.

Men det finns ju Wifi och möjlighet till uppkoppling på kommunens nätverk. Kan inte de boende använda det?

– Nej det är inte så enkelt för det handlar om sekretess. Är du inne på Gävle kommuns nätverk så finns det ju begränsningar i vilka sidor man kan besöka. Begränsningar som man ju inte kan ha om det gäller privatpersoner, säger Lena Isokivelä.

När kan trådlöst bredband vara verklighet på äldreboenden i Gävle?

– Det kan jag inte svara på idag. Men frågan är i högsta grad aktuell så jag hoppas att det inte dröjer allt för länge, säger Lena Isokivelä, biträdande chef för omvårdnad Gävle,

Gävle kommuns beskrivning av frågan

Visa

För kunder och anhöriga finns behov av att utföra service via nätet, aktiviteter, kontakt med anhöriga, videosamtal etc.

Förskjutning så att trådlöst nät ses som en självklar del av service, liknande som tillgång till el.

Med nya lösningar och ökat utbud ökar behoven för trådlösa nät i snabbt takt (ex kulturprojekt, arbeta mobilt, videosamtal, appar, forum).

Vi behöver ha lösningar som säkerställer säkerheten och driften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer