– Det känns som att man är med i en bluff, säger Hanna Louise Haag Tuvér som fyller 13 år i oktober och säljer häftet.
Idrotten säljer häftet
Hanna-Louise Haag Tuvér är en av flera tusen unga idrottare som säljer rabatthäftet Restaurangchansen för att samla ihop pengar till sin idrottsklubb. Häftet kostar 200 kronor och hälften går till klubben, resten till företaget bakom häftet. Ett par tusen Gävlebor har köpt häftet för att få billigare mat och samtidigt stötta idrotten., men när Hanna-Louise och hennes kompis Elin Westin skulle använda en av kupongerna på stan i Gävle, så blev det problem.
– De sa att kupongen inte gällde längre, säger Elin Westin.
Orsaken var ett ägarbyte nyligen och då gäller inte den gamle ägarens rabatter. Nåt som den nye ägaren försökte komma till rätta med.
– Jag försökte ta över kupongerna av den förre ägaren och skriva ett avtal om det men det ville inte den förre ägaren, säger den nye caféägaren Fatih Cetinkaya.
Den nye caféägaren har ingen skyldighet att automatiskt ta över gamla rabattkuponger som ingår i avtal som tidigare ägare skrivit. Detta är ett problem för häftet Restaurangchansen eftersom kupongerna inte gäller när restauranger byter ägare eller går i konkurs. Och det är verkligen inte enda problemet. När SVT Gävledala har använt kupongerna i Gävle så har det varit tveksamma eller direkt felaktiga erbjudanden i flera fall och många andra har vittnat om samma sak.
Bluffkupong på pizzeria
Vi väljer ut en kupongerna i häftet, till en pizzeria. Enligt kupongen ska man få en pizza två pizzor till priset av en. Först köper SVT Gävleborgs redaktör Peter Bäckström Drake de två pizzorna med kupongerbjudandet, där pizzan kostar 109 kronor. Sedan köper SVT Gävleborgs reporter Daniel Wikdahl samma pizza fast utan kupong, så får vi se vad skillnaden blir. Enligt kupongen ska pizzan kosta 109 kronor och ha något slags lyxpålägg. Medans Daniels pizza bara kostade 72 kronor. När vi jämför pizzorna ser de exakt likadana ut, den enda skillnaden ör priset. Den ena pizzan, som kupongen gäller för, är 38 kronor dyrare, fast erbjudandet ska ge två pizzor till priset av en.
– Det är mycket mer fyllning i den ena pizzan, säger restaurangens ägare när vi konfronterar honom med de olika pizzorna.
När man tittar på pizzorna så ser man uppenbart att detta inte stämmer, de är exakt likadana. När vi pratat med restaurangägaren så ringer vi upp företaget bakom häftet Restaurangchansen, som finns i Gävle och ett tiotal städer till i landet, med konceptet ”2 för 1” som huvudidé.
– Vi skriver avtal med alla restauranger som är med i häftet där det klart och tydligt står att man inte får ge mindre portioner och att maträtterna ska finnas på menyn till det priset som står på kupongen, annars kan vi kräva skadestånd, säger Restaurangchansens vd Tomas Eriksson.
Restaurangägaren, som inte vill ställa upp med sitt namn eller i en ny intervju, förklarar senare via ombud på telefon att de inte längre kommer ta emot kuponger och att det hela beror på ett prismissförstånd mellan restaurangen och kupongföretaget.
Andra sätt att bluffa
Men det finns också andra sätt att utforma en kupong så att det verkar som ett bra 2 för 1-erbjudande, men egentligen inte alls är det. En annan restaurang vi besökte i Gävle hade en maträtt på menyn som normalt kostar 75 kronor som dagens lunch för 60 kronor. På kupongen i häftet så får man 2 för 1 för 135 kronor. När vi jämför de oliak portionerna så är skillnaden minimal. Den mycket dyrare versionen har några grillade grönsaker istället för kalla, och lite rödvinssås. Annars är det samma, och inte två för en.
– Idén med kupongerna är ju bra men det känns oseriöst om det inte stämmer, säger Hanna-Louise Haag Tuvér, som hittills har sålt ungefär 20 av årets häften.
Idrottsförbundet kritiserar
Vi bjuder in Ann-Gerd Bergdahl som är distriktsidrottschef på Gästriklands Idrottsförbund, för att titta på materialet vi filmat och ge sin kommentar. Gästriklands Idrottsförbund organiserar flera hundra idrottsklubbar i Gästrikland och många av de klubbarna säljer Restaurangchansen. SVT Gävleborgs avslöjande upprör Ann-Gerd Bergdahl.
– Jag blir beklämd och tycker att det värsta är att man lurar barn och ungdomar som säljer häftet för sina klubbar, säger Ann-Gerd Bergdahl, som också har sålt och köpt häftet, men nu kommer sluta med det.
Hennes rekommendation till idrottsklubbarna blir nu att se äver vilket material de säljer för att samla ihop pengar. Restaurangchansen tycker hon ska ses över både en och två gånger.
– Det är många föreningar som är beroende av detta och om restauranger luras så kommer vi inte ha med dem i nästa års häfte, säger Restaurangchansens vd Tomas Eriksson.