Den 26-årige mannen tycker att kommunen kunde haft ett bättre staket runt bocken. Foto: Roger Nilsson/Polisens förundersökning

Bockbrännare får höjt straff

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige man som tidigare dömts för att ha bränt ned Gävlebocken 2015 får nu höjda böter, det slår Hovrätten fast i en dom.

SVT har tidigare berättat om den man som dömts för att tänt eld på Gävlebocken 2015. I tingsrätten fick han villkorlig dom och 40 dagsböter på totalt 4.000 kronor. Hovrätten ökar nu dagsböterna till 60 i stället för 40 när han döms för grov skadegörelse. Det innebär att han ska betala ett par tusen kronor till i böter. Dessutom kvarstår tingsrättens utslag att han också ska betala 80.256 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

Enligt hovrätten motsvarar straffvärdet av den åtalade gärningen tre månaders fängelse.

Mannen tyckte kommunen var medskyldig

Mannen försökte i rätten framhålla att kommunen varit medvållande till skadan eftersom man på anslagstavlan intill bocken kunde läsa att allmänheten kan ”följa bocken till den går sitt årliga okända öde till mötes”, samt att gärdsgården som omringar bocken mer är för syns skull än som ett skydd.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävlebocken

Mer i ämnet