Den 26-årige mannen tycker att kommunen kunde haft ett bättre staket runt bocken. Foto: Roger Nilsson/Polisens förundersökning

Brände Gävlebocken på fyllan – nu döms mannen

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen mot den 26-årige man som stod åtalad för att ha bränt Gävlebocken. Mannen, som erkänt gärningen, påstod att Gävle kommun var medvållande till skadan. Men han måste nu betala 80.256 kronor i skadestånd till kommunen.

Det var den 27 december förra året som mannen greps strax efter att han tänt eld på Gävlebocken.

Mannen sprang i väg från den brinnande bocken vid 03-tiden den aktuella natten. En väktare tog upp jakten på mannen, och en polispatrull kunde stoppa den berusade mannen när han dök upp bakom ett hörn.

I mannens fickor anträffades tidningspapper och en rånarluva och i handen hade han en tändare. Mannens lugg och ögonbryn var brända, han var sotig i ansiktet och luktade bensin från en fläck på tröjan. En del av jackans foder hade smält.

”Nu eller aldrig”

Mannen nekade först i förhör, men erkände sedan brott. Han var berusad vid tillfället. ”Det var nu eller aldrig”, har han sagt om sin idé att bränna ner bocken.

Då mannen erkänt gärningen har tingsrättens bryderier till största del handlat om hur skadegörelsen ska rubriceras. Åklagaren ville att skadegörelsen skulle betraktas som grov, med motiveringen att skadan drabbat en sak som har en stor kulturell och symbolisk betydelse.

Men tingsrätten menar att bocken har en mer symbolisk än kulturell betydelse och anser att det här förhållandet inte ska påverka rubriceringen. Däremot är den ekonomiska skadan så stor, en summa på minst 100.000 kronor, att tingsrätten menar att skadegörelsen trots allt är att betrakta som grov.

Mannen tycker kommunen är medskyldig

Mannen tycker att kommunen varit medvållande till skadan eftersom man på anslagstavlan intill bocken kunde läsa att allmänheten kan ”följa bocken till den går sitt årliga okända öde till mötes”, samt att gärdsgården som omringar bocken mer är för syns skull än som ett skydd. Han påstår att kommunen enkelt hade kunnat åtgärda problemet genom att sätta upp ett ordentligt staket.

Men tingsrätten menar att även om kommunen skulle kunna sätta upp ett bättre staket så är det inte fråga om ett påtagligt åsidosättande av aktsamhetskravet att använda en gärdsgård.

Döms för skadegörelse

Mannen döms nu för grov skadegörelse. Påföljden blir villkorlig dom och 40 dagsböter på totalt 4.000 kronor. Dessutom ska 26-åringen betala 80.256 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävlebocken

Mer i ämnet