Bodil Valero vill slutföra sitt uppdrag i EU. Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Bodil Valero vill slutföra sitt uppdrag i EU

Publicerad

I dagarna blev det klart vilka som kandiderar till EU-valet i maj. Bodil Valero från Axmar Bruk norr om Gävle står som fjärde namn på miljöpartiets lista. Och hon är den enda politiker från länet som kan berätta om hur det varit hur det varit att sitta i EU-parlamentet under den mandatperiod som nu går mot sitt slut.

I klippet kan du höra Bodil Valero berätta om vad hon tror är den vanligaste fördomen när det handlar om EU-parlamentet

Politikerkarriären började i Gävle. Eftersom Miljöpartiet fick fler röster än förväntat i valet 1994 blev Bodil Valero, eller Ceballos som hon hette då, invald i kommunfullmäktige. Och det var bara starten. 2006 valdes hon in i riksdagen och efter EU-valet  2014 var det dags att ta plats i europapolitiken. Och trots att det är ett större parlament menar hon att den enskilde politikern kan påverka mer i Bryssel än i Stockholm.

– Det tror jag är viktigt att påpeka för medborgarna som ska välja att här i parlamentet betyder varje person, varje individ, väldigt mycket i och med att man får stora ansvarsområden.

Migration och försvarspolitik

Bodil Valero arbetar bland annat med frågor kring migration och flyktingar. Dessutom är hon den gröna gruppens talesperson i säkerhets- och försvarspolitiska frågor.

– Jag har ägnat mig åt all världens elände. Alla krigen som leder till att människor ger sig av på  flykt, dödsfallen på medelhavet, hur vi ska lösa situationen för alla de som faktiskt tvingas iväg på flykt.

Fjärde namn på miljöpartiets lista

Tomas Tobé från Gävle toppar moderaternas lista och ligger förstås bra till för att ta en plats under nästa mandatperiod men för tillfället är Bodil Valero ensam EU-parlamentariker från länet. Hon är placerad på fjärde plats på Miljöpartiets lista, efter namn som tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke och förre detta SVT-meterologen Pär Holmgren, så det kan bli tufft att sitta kvar. Men frågan är hur viktigt det egentligen är att det finns lokala representanter på plats i Bryssel och Strasbourg?

– Jag tror det är bra att ha en representant från Gävleborg för att man snabbt kan få information. Men det viktiga är att man har rätt personer där. Jag representerar ju inte bara Gävleborg eller Sverige. Jag representerar de gröna i hela Europa.

Hur gärna vill du sitta kvar?

– Jag vill göra färdigt det som jag påbörjat. Jag vill fortsätta att stå upp mot de högerextrema krafter som vi ser runt omkring i Europa...

– Men om jag inte kommer in kommer jag att arbeta för samma frågor utanför parlamentet, avslutar Bodil Valero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.