JK ger indirekt Gävle tingsrätt smäll på fingrarna för att de godkänt Thomas Bodströms räkning. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bodströms dyra räkning till Gävle tingsrätt vill inte JK betala

Publicerad

Justitiekanslern, JK, vill sänka Stockholmsadvokaten och den tidigare justitieministerns Thomas Bodströms reseersättning i samband med ett mål i Gävle tingsrätt.

Justitiekanslern, JK, är inte alls glad över att Gävle tingsrätt godkände den ersättning som Thomas Bodström ville ha när en person som var åtalad för grovt narkotika ville ha den Stockholmsbaserade advokaten som sin försvarare.

Kvarts miljon

När rättegången avslutades så godkände Gävle tingsrätt Thomas Bodströms ersättning på nästan en kvarts miljon kronor. I beloppet ingick bland annat 39 150 kronor för tidsspillan och 10 175 kronor för utlägg. Ersättningen skulle betalas av staten.

Det här beslutet gillar inte JK och överklagar det till hovrätten i Sundsvall. JK menar att det inte är staten som ska stå för de extra kostnader som uppstår bara för att en åtalad väljer en advokat som har sin verksamhet långt från Gävle.

Ingen specialkunskap

Det är ingen specialkunskap som krävs för det aktuella målet som inte en lokal advokat har, anser JK Mari Heidenborg i sin överklagan. Hon menar att det inte finns några särskilda skäl som talar för att staten ska ta de extra kostnaderna.

JK vill att hovrätten beslutar att ersättning för tidsspillan och utlägg till Bodström ska motsvara vad en försvarare som haft sin verksamhet inom tio mil från Gävle skulle ha fått.

Nedan: så rapporterade SVT vid rättegången.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en av de åtalades advokat Thomas Bodström efter rättegången i oktober 2023. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.