Hör hur Bollnäs kommun rustar upp mot cyberrymdens krigare. Foto: Liisa Medin/SVT

Bollnäs starkare rustat efter it-attackerna

Uppdaterad
Publicerad

Bollnäs kommun utsattes för två it-intrång i våras. Sedan dess har man rustat upp it-säkerheten rejält och till hösten går man in i en it-allians med resten av hälsingekommunerna för att stärka upp ytterligare.

Helgens cyberattack mot Coop har aktualiserat frågan om it-säkerhet för både myndigheter och företag. Bollnäs kommuns e-postsystem utsattes för dataintrång i mars och i april. Sedan dess har kommunen anställt en it-chef som stärkt upp it-säkerheten genom att införa rutiner för back-up och installerat mjukvara som scannar av it-systemets hälsa.

Höstens planering

Till hösten planeras ett it-samarbete där samtliga kommuner i Hälsingland ingår. Genom att gå ihop med de fem andra kommunerna blir det lättare att upprätthålla kompetensen inom det komplexa området som it-organisationen utgör, menar kommunchefen i Bollnäs.

– Det är en kapplöpning mot it-kriminella och vi kan aldrig gardera oss helt, men vi står starkare nu än före it-attackerna, säger Helena Björkman, kommunchef i Bollnäs. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.