Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den mystiska fjädern river upp känslor i Bollnäs. Foto: Stefan Larsson / SVT

Mystisk fjäder splittrar Bollnäs – irriterande klotter eller stor konst?

Uppdaterad
Publicerad

En okänd gatukonstnär har rivit upp starka känslor hos Bollnäsborna. Konstnärens signaturverk – en spraymålad fjäder – dyker upp på allt fler ställen.

Enligt vissa uppgifter har fjädern figurerat i Bollnäs stadsbild i flera år. Den har även observerats i exempelvis Hudiksvall och Alfta.

– Den är fin! säger Bollnäsbon Pia Ejerstad.

”De kan rita på papper hemma”

På sociala medier går fjäderdiskussionens vågor höga. Gatukonstnären bakom fjädern begränsar sig nämligen inte till offentliga ytor utan har även gett sig på privat egendom i form av bilar och släpvagnar. Bollnäsbon Lena Wexén är inte imponerad av fjäderkonsten.

– Jag tycker inte den hör hemma där den är. De kan rita på papper hemma, säger hon.

Vet du mer om den mystiska fjädern eller dess skapare? Kontakta SVT på gavleborg@svt.se.

Det kan du som klottrar dömas till

Skadegörelse är när en gärningsperson har skadat eller haft sönder din egendom. Klotter kan vara en typ av skadegörelse.

Straffet för ringa skadegörelse (till exempel lindriga fall av klotter) är böter eller fängelse i högst sex måndader. För skadegörelse är straffet böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år. Den dömda får också vanligen betala skadestånd.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.