Mårten Andersson avled den 28 december. Foto: SVT Gävleborg/ arkiv

Bollnäskonstnären Mårten Andersson har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den välkände konstnären Mårten Andersson från byn Freluga i Hälsingland avled under torsdagsförmiddagen. Han blev 83 år gammal.

Helahälsingland var först med att rapportera om Mårten Anderssons bortgång. En av konstnärens vänner tänker tillbaka på första mötet med den blivande vännens verk.

–  Första gången jag såg hans konst var jag 25 år. Det var bland annat en litografi av ett brudpar framför en kyrka och jag blev fast direkt. Hans färger och motiv gick rakt in i hjärtat, säger Bengt Boman som varit vän med Mårten Andersson i 40 år.

Framstående kolorist

Enligt auktionshuset Bukowskis var Mårten Andersson en av Sveriges högst betalda konstnärer medan han levde. Tre av hans verk såldes för 1 miljon vardera.

– Mårten var en väldigt framstående kolorist tillika en god ambassadör för Hälsingland och vida känd i världen. Han utvecklade hälsingetraditionen av allmogemålning för det inspirerade honom. Så den spred han vidare, minns Bengt Boman.

Mårten Anderssons teknik var främst oljemålningar och grafik. Motiven är allmogesinspirerade och ofta hämtade ur allmogekulturen i Hälsingland. Han debuterade 1956 på Bollnäs Museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.